Весёлый конкурс по английскому языку по теме «Здоровая еда». 6-й класс

Разделы: Иностранные языки, Конкурс «Презентация к уроку»

Класс: 6

Ключевые слова: английский язык, еда


Презентация к уроку

Загрузить презентацию (6 МБ)


Цели: организовать тренировку и контроль лексики по теме «Еда»; активизация грамматических навыков по теме исчисляемые и неисчисляемые существительные; повышение мотивации учащихся.

Ход мероприятия

I. Организационный момент

Ученики заранее делятся на 2 команды (названия команд должны быть связаны с едой). По очереди говорят название («Best fruits», «Tasty dish») и девиз.

II. Конкурс «Разгадай кроссворд»

Обе команды должны разгадать кроссворд, побеждает та, которая выполнит задание быстрее

Кроссворд по теме «Еда».

Вопросы и ответы.

  1. You can’t cook without it. (salt)
  2. People make oil from it. (olive)
  3. It’s a drink from milk. (shake)
  4. It’s a fruit. It is very sour. (lemon)
  5. It’s a very good starter. (salad)
  6. They are a good snack. They can be salty and spicy. (nuts)
  7. It’s a spice. It is hot and spicy. (ginger)
  8. It’s an orange vegetable. (carrot)
  9. You use it to make a tasty sandwich. (cheese)
  10. Vegetarians don't eat it. (meat)
  11. Little children have to drink it. (milk)
  12. We can drink a cup of it in the morning. (coffee)
  13. It’s an individual cup-shaped dessert made with eggs, flour, sugar and baked. (muffin)
  14. It’s a sour thick liquid made from milk with bacteria added to it. (yogurt)
  15. It’s a small amount of food that is eaten between meals (snack).

III. Конкурс «Какие продукты помогут тебе чувствовать себя и выглядеть хорошо»

Ребята отгадывают виды продуктов. Ниже представлены воросы и ответы.

1. They are seeds and fruits of cereal grasses. They are a very useful component of the human diet for thousands of years. These foods give you fibre, iron and vitamin B. (Grains)

2. It is the part of a plant that consists of one or more seeds and a soft inner part, can be eaten as food and usually tastes sweet. It’s very useful for your health. (Fruit)

3. It is a small hard fruit with a very hard shell that grows on some trees. You should eat it every day because it is very useful for your heart and brains. (Nut)

4. Types of food in this category, like milk and cheese, have lots of calcium and vitamin D. (Dairy products)

5. It is the soft part of an animal or a bird that can be eaten as food. (Meat)

6. They are seeds, or pods containing seeds, of a climbing plant, eaten as a vegetable. They contain a lot of protein and antioxidants. (Beans)

7. It is a smooth thick liquid that is made from plants or animals and is used in cooking. It’s useful against heart diseases. (Oil)

Побеждает та команда, которая ответила на большее колличество вопросов верно.

IV. Конкурс на логику

Нужно вычеркнуть одно лишнее слово со строки. За каждый верный ответ дается очко.

1. carton bottle piece jug loaf shadow cup
2. cranberry cherry currant raisin raspberry
3. beetroot eggplant cucumber lamb onion lettuce
4. poultry mushroom lamb beef pork bacon veal
5. cheese cream yougurt butter mustard custard
6. ginger cardamon pepper anise plum paprika
7. peanut macadamia trout hazelnut pistachio

Побеждает команда, набравшая больше очков.

V. Конкурс на знание грамматики

Каждый игрок по очереди называет неисчисляемые продукты, победит та команда, игроки которой назовут больше продуктов.

VI. Конкурс на лучшего повара

Нужно назвать как можно больше ингридиентов для приготовления домашних вафель. Затем необходимо рассатвить в правильном инструкцию по приготовлению вафель.

Инструкция приготовления вафель:

  1. In a large bowl, mix together flour, salt, baking powder and sugar; set aside.
  2. Preheat waffle iron to desired temperature.
  3. In a separate bowl, beat the eggs.
  4. Stir in the milk, butter and vanilla.
  5. Pour the milk mixture into the flour mixture; beat until blended.
  6. Ladle the batter into a preheated waffle iron.
  7. Cook the waffles until golden and crisp.
  8. Serve immediately.

Побеждает команда, назвавшая все ингридиенты и составившая рецепт вафель первой.

VII. Подведение итогов

Приложение