I. Форма урока: урок-мастерская (workshop) для учащихся 5-х классов по созданию кулинарной книги.
II. Цели урока: активизировать речемыслительную деятельность учащихся, развивать умения работы в малых группах, формировать навык проектной работы, развивать творческие способности учащихся, формировать культуру здорового образа жизни (использовать межпредметную интеграцию и коммуникативную направленность урока).
III. Задачи урока.
Практическая:
- активизировать и систематизировать лексический материал по теме: “Food”;
- обучать репродуктивным и продуктивным видам речевой деятельности, формировать презентационные навыки и развивать коммуникативные умения учащихся на основе языковых, социокультурных (интегрированных) знаний;
- развивать умения понимать аутентичные тексты из телевизионной программы, интервью, текстов кулинарных рецептов.
Развивающая:
- развивать интеллектуальный и эмоциональный потенциал учащихся, развивать языковые и познавательные способности, готовность к коммуникации, обучать абстрактному мышлению, умению сравнивать и обобщать.
Познавательная:
- ознакомить с жизнью ровесников из Великобритании, расширять эрудицию учащихся, их лингвистический и общий кругозор.
Воспитательная:
- формировать у учащихся уважение к труду, культуру здорового образа жизни, правильного питания и досуга, воспитывать интерес к предмету (учению), формировать познавательную активность, потребность использования языка в различных сферах деятельности (кулинарии).
IV. Место урока в цикле: урок активизации и систематизации изученного материала.
V. Виды взаимодействия: фронтальная, парная и групповая работа.
VI. Виды речевой деятельности: говорение, аудирование, чтение и письмо.
VII. Оснащение урока:
- наглядный материал: мультимедийная презентация, видео (BBC News);
- аудиоматериал: аудиозапись интервью (УМК Opportunities), песни (5 fat sausages), музыкальное сопровождение (классическая музыка);
- раздаточный материал: ксерокопии с заданиями к уроку, набор карточек с названиями продуктов, блюд;
- канцтовары: папка с файлами (Recipe Book), маркеры, клей, листы А-4, мяч.
Ход урока
1. Приветствие.
T: - Good morning, children. Look at (these pictures) the blackboard. Say what we are going to speak about today?
2. Краткая беседа по теме: “Cooking” (фронтально).
T: - Yes, you are right. I know that our girls are fond of cooking lessons.
Girls, do you like to cook? Why do you like your cooking lessons?
Т: - Boys, do you like to cook? (What can you cook?)
3. Просмотр видеофильма (об уроках кулинарии в английских школах) с последующим контролем понимания (фронтально).
T: - I think our boys would like to have cooking lessons, as well. And in Great Britain boys and girls have cooking lessons together. Let’s see what the British children think of cooking lessons.
(Просмотр видео)
(Контроль)
Т: - Do boys and girls like their cooking lessons in GrB? (Why?)
(Sum up) – Well, I think it’s a good idea for both boys and girls to have the cooking lesson together.
4. Постановка задачи о создании кулинарной книги для детей и знакомство с ее содержанием.
(Слайд 1, 2 мультимедийной презентации)
T: - Today at our cooking lesson we’ll make our recipe book for children.
Учитель показывает папку с названием “Recipe book” (слайд 3).
- There will be many pages in it:
- pictures (illustrations)
- names of food (ingredients)
- names of popular dishes
- instructions how to cook
- recipes
5. Выбор картинок для книги и беседа о здоровой пище (фронтально) (слайд 4).
T: - Look at the pictures for our book. (Pictures A-B)
- What food do you see in each picture?
- Which picture would you like to choose for the book?
- Why would you like to choose the second picture?
(Sum up) –We see, children choose healthy food.
Учитель вкладывает распечатку слайда (рисунок В) в папку.
6. Работа со списком продуктов для книги (слайд 5).
а) Cистематизация лексики по теме “Food”.
T: - There will be the list of products in our book. I have a list but it isn’t finished. Look at this list and write the names of large groups of products.
(Учитель даёт образец на примере первой группы продуктов)
Учитель раздаёт распечатку слайда в виде таблицы.
Ученики заполняют (индивидуально).
(Контроль) – What names of products have you written? (Слайд 6 - ответы)
b) Обучение аудированию.
T: - We see that people eat different food. Our experts interviewed young people about their favourite food. Listen to Simon and tick the things he ate yesterday for breakfast, lunch and dinner.
Запись звучит дважды.
(Контроль) – What food did he eat? (Фронтально). Учитель сверяет ответы детей с ответами на слайде 7.
(Sum up) – Is his diet healthy?
c) Обучение работе в парах.
T: - Do you eat the same food?
- Ask your friend what he would like to have for dinner (breakfast, lunch).
(Контроль 1) - Say what you have found about you friend’s choice.
(Задание на прослушивание) – Listen to your friends ` answers and say what products are very popular among children.
(Контроль 2)
d) Активизация лексики (заполнение таблицы).
T: - You’ve listened to your friends` choice. Now add some more products for our book.
(Контроль) – Read your lists for fruits, …
7. Работа над списком популярных блюд для книги.
а) Активизация лексики.
T: - In our recipe-book there will be the names of the most popular dishes.
Have a look! (Слайд 8). You can cook a lot of dishes of eggs, meat, potatoes and apples. We can make a lot of meat dishes. For our recipe-book I’ve made this page myself. Look at these pictures and name the products.
b) Работа в малых группах.
T: - We have three more popular products: eggs, potatoes, apples.
Учитель раздаёт картинки с этими продуктами (разбивка на группы).
Raise your pictures. Those who have the same pictures sit together.
Find the names of the dishes with this product and stick them together with pictures on your lists.
(Музыкальное сопровождение)
(Контроль) – Show your pages and read the names of these dishes.
(Даётся модель) – Say, firstly, we have chosen….
Secondly, we have added…..
Thirdly, we have written…..
Finally, we have chosen…….
What products are they made of?
Which dishes are popular in Russia? Which of them would you like to cook?
8. Исполнение песни о еде.
T: - I’ve got a surprise for you! There will be songs about food in our book. Which songs about food do you know?
Let’s sing it together! (Исполняется песня “Five fat sausages”)
(Sum up) T: - Wonderful! I hope everyone will enjoy this song.
9. Работа над списком кухонной посуды и инструкциями. (Активизация лексики: посуда, глаголы приготовления пищи)
а) T: - By the way, in this song there is a name of the kitchen tool (utensil).
What is it?.. Yes, it is a pan (or a frying-pan).
(слайд 9) Have a look! What other kitchen tools do you know? (Фронтально)
в) T: - What can we do with these tools? Young chefs should know how to use them correctly. (Слайд 10) (Фронтально) (трёхкратное хоровое проговаривание с движениями).
T: - fry-fry- fry…..
c) Игра в мяч с жёсткой моделью управления.
T: - Young chefs must be very quick. Let’s play the ball. I say - a frying pan - You say - I fry potatoes in the frying pan. O.K. Let’s start.
T:
a frying pan
a sauce-pan
a bowl
a chopping board
a spoon
a rolling pin
a knife
an oven
(Sum up) I hope you’ll cook very quickly.
10. Ознакомление с популярными рецептами;
а) Задание на чтение, работа в парах.
T: - Do you know how recipes look like? (Фронтально)
- I have a recipe of some popular dish. Read it(in pairs) and guess its name.
Учитель раздаёт текст.
(Контроль) (слайд 11).
(Sum up)
T: - You are quite right. It’s an apple pie.
b) Презентация детских рецептов.
T: - Have you got your favourite recipes? Present them to us.
(Слайд 12) Ученик интерактивно показывает презентацию своего рецепта. (Sum up)
T: - I hope the children will enjoy your recipes.
11. Конкурс по созданию рецептов (в малых группах).
T: - Now we have our cooking test. There will be 2 teams of chefs. Each team has got the task to write the recipe for their dish. Don’t forget to write in the recipe the name of the dish, the ingredients and instructions. You have 3 minutes to do this task. Now the captains choose your dish. (Fruit salad, vegetable salad)
(Музыкальное сопровождение)
(Контроль) Present your recipes.
12. Подведение итогов, домашнее задание.
T: - Thank you for your work. We have done a lot for our recipe-book.
Look at the blackboard and say what we have done.
- choose the picture We have chosen the picture;
- make the list of products We have made the list of products;
- make the list of dishes We have made the list of popular dishes;
- learn to cook We have learnt the way to cook;
- write recipes We have written our first recipes.
I hope you enjoyed our lesson both boys and girls. And you will enjoy cooking. And at home write the recipe for the women’s day.