"Food Preparation" (Приготовление еды)

Разделы: Иностранные языки


Цель:

  • обобщение изученного материала;
  •  повторение лексики по теме  Food.

Оборудование:

  • учебник К.М. Баранова, Дж. Дули, В.В.Копылова, Р.П. Мильруд, В.Эванс, “Starlight-6”, изд-во Просвещение;
  • экран;
  • эроектор;
  • компьютер;

Задачи:

  • Обучающие:
    • совершенствование навыков монологической речи;
    • активировать в речи использование лексических единиц;
    • активизация полученных лексических оборотов в речи.
  • Развивающие:
    • развитие познавательного интереса учащихся;
    • Развивать внимание, мышление, языковую догадку, речь, память;
    • Развитие социокультурной компетенции;
    • развитие творческих способностей;
    • знакомство с традициями стран изучаемого языка.
  • Воспитательные:
    • воспитать любовь к стране изучаемого языка, к ее традициям;
    • формирование потребности и способности к сотрудничеству и взаимопомощи;
    • научить быть внимательными, слушать других;
    • способствовать формированию позитивного мышления.

Для повторения и закрепления необходимой лексики наш заключительный урок строится так: ребята готовят презентацию, в которой указывают состав и этапы приготовления (все фотографии реальные), затем угощают своих товарищей приготовленным блюдом.

ХОД УРОКА

1. Организационный момент

– What date is it today?
– What day of the week is it today?
– What season is it now?
– What is the weather like today?

2. Фонетическая зарядка

Повторение рифмовки:

[ w]

Whether the weather be fine
Whether the weather be not
Whether the weather be cold
Whether the weather be hot.

[f]

Fine fellows met at five on the first Friday of  February

3. Постановка целей и объяснение задач урока учащимся

Theme of our lesson is Food Preparation. We need to remember basic vocabulary, such as names of fruits, vegetables and meat, along with the verbs of food cooking and food preparation.
The main ideas of our lesson are practice  vocabulary and practice giving instructions.

4. Развитие лексических навыков

Учащиеся заполняют таблицу, расшифровывают аббревиатуру

TABLE OF ABBREVIATIONS

t. =  teaspoonful
T. = Tablespoonful
ssp. = saltspoonful
c. = cupful
m. =  minute
qt. = quart
pte =  pint
oz. =  ounce
lb. = pound
h. =  hour

Учащиеся объясняют  значение слов

Cooking methods

Today we use different cooking techniques including baking, roasting, stewing, frying, grilling, smoking, boiling and steaming. Many of these techniques can be traced back thousands of years to more recent methods such as micro-waving.

Roasting

Roasting is defined to cook food in an uncovered pan. This is a cooking method that utilizes dry heat which can be from an open flame, oven, or other heat source.

Frying

Frying involves cooking food in fat over a heat source. You can fry a wide variety of foods including vegetables, eggs (e.g. in the form of a fried egg, omelets or pancake), fish, meat and poultry.

Grilling

Grilling involves the application of heat to the surface of food, commonly from above or below the food source. There are several advantages to grilling foods e.g. food can be cooked quickly, foods are given a distinctive appearance and flavor, grilling meats is also far healthier than other methods which are used to cook meats as this method allows some visible fats to drain from the meat.

Steaming

Involves cooking in the steam resulting from boiling water. Steaming is a healthy method of cooking as it requires no fat to be added and also helps to preserve the vitamins and minerals in food against boiling where these nutrients can be leached out of the food and lost into the boiling water.

Boiling

Boiling is defined as cooking in a liquid that has reached its highest possible temperature of 212°F (100oC). Most foods can be boiled including pasta, potatoes, rice, vegetables and seafood. Boiling food has a number of advantages e.g. it is an easy method of cooking which lends itself to large scale cookery

5. Развитие разговорных навыков

После того как учащиеся вспомнили необходимую лексику, им предлагается попробовать угощение  и попытаться определить:  какие  ингредиенты использовались и последовательность приготовления данного  блюда. Затем  просмотр презентации – рецепта: Приложение 1

Приложение 2 (спрашивайте иатериал у автора статьи – прим. ред.)

6. Заключительный этап

Подведение итогов урока. Учащиеся оценивают – достигнута ли  цель урока, могут ли они правильно, используя разнообразную лексику,  рассказать о приготовлении какого-либо блюда. Оценивают работу своих товарищей.

 Объяснение и запись домашнего задания

– Look at ex. 4, page 53
– What should we do in this exercise?
– Is the task clear?